Outdoor Fireplace by Haugen/Zohar Architects

Media_httpwwwhipbipco_cpizo

Location: Skjærmveien Barnehage, Trondheim

Combine an enclosed space for fire, storytelling and playing.

Given a very limited budget, reusing leftover materials (from a nearby construction site) was a starting point that led the design to be based on short wooden pieces. Inspired by the Norwegi an turf huts and old log construction, a 5,2×4,5 meters wooden construction was built and mounted on a lighted and brushed concrete base. The structure is made of 80-layered
circles. The circles have varied radiuses and relative centre point in relation to each other. Every circle is made out of 28 pieces of naturally impregnated core of pine that are placed with varied spaces to assure chimney effect and natural light. Oak separators differentiate vertically between the pine pieces to assure airflow allowing easy drying of the pine pieces. A double curved sliding door was designed for locking the structure.

Posted in All

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s